CD&V Antwerpen is tevreden dat de stad een extra inspanning heeft gedaan om de vergunning van uitgaanscomplex De Shop – inclusief Club Vaag en Roxy – versneld in orde te brengen. “Doorslaggevend leek het constructieve gesprek tussen enerzijds het stadsbestuur en anderzijds de uitbaters van het betrokken complex.”, zegt CD&V-gemeenteraadslid Sam Voeten. “Het is net dat samenwerkingsmodel waarin een nachtburgemeester het verschil kan maken. Een sluiting had op deze manier wellicht voorkomen kunnen worden. En dat moet toch de bedoeling zijn?”, klinkt het. CD&V Antwerpen vraagt opnieuw om clubs en andere horecazaken niet zomaar aan hun lot over te laten, maar intensiever samen te werken.
Clubs niet volledig aan lot overlaten
Een horecazaak of club runnen is niet altijd even evident. Ondernemers worden geconfronteerd met tal van regels en vergunningen. Ook op vlak van mobiliteit en overlast heersen er strenge eisen. “Dat is noodzakelijk. Het evenwicht tussen een bruisende en leefbare stad is delicaat. Maar soms loopt het fout. Een vergunningsvereiste die niet of te laat wordt gehaald, een conflict met de buurt, noem maar op.”, legt Voeten uit. Hij vindt dat de stad haar flankerende rol niet uit de weg mag gaan. Voeten: “Zo kan ze mee nadenken over het verhelpen van de mobiliteits- en parkeerproblematiek, taxistandplaatsen installeren en de Velostations opvolgen en uitbreiden. Allemaal maatregelen die bezoekers sneller en stiller van de site wegleiden.”. Hij benadrukt ook dat clubs vragende partij zijn om eventuele overlast tegen te gaan. “Daarom moet er ook op het openbare domein samengewerkt worden. Kort gezegd: een buitenwipper kan geen politiepatrouille vervangen. Zowel stad als uitbaters moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”, klinkt het.
De oplossing: een Nachtburgemeester (of hoe je het ook wil noemen)
Naar aanleiding van de malaise in het Antwerpse nachtleven, lanceerde CD&V reeds begin april de idee om een nachtburgemeester te installeren. Een nachtburgemeester is een verbindende figuur tussen de brede uitgaanssector, het stadsbestuur en haar diensten en waar relevant de betrokken buurtbewoners. “Vaak ontmoeten uitbaters en overheid elkaar pas als iemand op het matje wordt geroepen. Dat conflictmodel willen we net omkeren.”, legt Voeten uit. De Merksemnaar gaat verder: “Wat als we nu eens een nachtburgemeester of -comité hadden dat op proactieve en bemiddelende wijze mogelijke problemen met vergunningen of de buurt kan opsporen en vermijden? Een sluiting, die leidt tot inkomensverlies, werkloosheid en een verschraling van het aanbod, had op die manier misschien vermeden kunnen worden.”. In het buitenland, van Londen over Breda tot Berlijn, gebeurt het al. CD&V Antwerpen roept de stad op om de maatschappelijke, culturele en economische waarde van de brede uitgaanssector en het nachtleven te erkennen als wezenlijk onderdeel van een grootstad en na te denken welke ondersteuning er op dit moment ontbreekt. Voeten diende namens de partij alvast een motie (cf. infra) in die zal behandeld worden op de gemeenteraad van 29 april. “Elke partij zal op dat moment kleur moeten bekennen.”, besluit het raadslid.
Zie ook een eerder opiniestuk hierover in Knack magazine.