Een afspraak is een afspraak …

Minster-president Jan Jambon besliste stiekem om de subsidies aan acht sociale organisaties stop te zetten, waaronder het Antwerpse Fakkeltheater en Elcker-ik. Antwerps JONGCD&V parlementslid Orry Van de Wauwer tikt Jambon hiervoor op de vingers.

Acht socioculturele verenigingen konden nog  aanspraak maken op geld voor ­gesco’s. Dat is een statuut om arbeid te subsi­diëren en staat voor gesubsidieerde contractuelen. In 2016 heeft de Vlaamse ­regering een streep getrokken onder die ‘nepstatuten’. Het geld werd over­geheveld naar de bevoegde Vlaamse ministers.

De vorige minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) voegde die middelen toe aan het beschikbare subsidiegeld. Zowat een jaar geleden maakte hij een afzonderlijk decreet voor de acht betrokken organisaties. Hij sprak met hen af om de middelen tegen 2023 gradueel af te bouwen. Elke organisatie kreeg dus tijd om nieuwe middelen te zoeken en de werking te verzekeren.

Concreet gaat het om socioculturele en educa­tieve organisaties, waaronder kunsten­centrum België (Hasselt), de organisatie in beeldende kunst W What (Leuven), het Fakkeltheater (Antwerpen) en de volkshogeschool Elcker-Ik (Antwerpen). Ze kregen tussen de 50.000 en 238.000 euro per jaar.

Enkele weken geleden kregen ze tot hun verbazing een brief waaruit blijkt dat ­minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) hun subsidie eind 2020 al stopzet. Dat gebeurde zonder voorafgaand overleg.

‘In snelheid gepakt’

In de aanloop naar 2023 konden de ­organisaties zich voorbereiden op een toekomst zonder steun’, zegt  Ellen De Boeck, directrice van koepelorganisatie De ­Federatie. ‘Ze kunnen hun werking stop­zetten of elders financiering zoeken. We zijn in snelheid gepakt.’

Toen hij daarover werd ondervraagd, zei Jambon in de commissie voor Cultuur dat hij ­deze beslissing had meegedeeld bij de begrotingsopmaak. Met die uitleg was coalitiepartner CD&V niet opgezet. ‘De beslissing zat verscholen achter een vaag begrotingsartikel’, zegt Orry Van de Wauwer. ‘Er was niet terug te vinden wat ermee bedoeld werd. We voelen ons gepakt en vragen verdere uitleg. Met de CD&V-fractie vinden we dit niet de juiste manier om dit aan te pakken. We zullen hier met de minister-president duidelijke afspraken over maken hoe we dergelijke zaken dienen aan te pakken.

Berichtgeving in de Gazet van Antwerpen

Lees het volledige artikel op De Standaard.

Geef een reactie