Kies voor een verzustering met Oekraïne

JONGCD&V Antwerpen deed reeds in maart de oproep om de zusterband met Sint-Petersburg te herzien. Een stad waar ook protesten waren tegen de invasie van Oekraïne. Maar waar je onmiddellijk dezelfde reflex als in andere Russische steden tegenkomt: mensen worden gearresteerd en weggevoerd. Met dergelijk stadsbestuur willen wij geen vriendschapsband. We blijven het betreuren dat we geen sterker signaal sturen naar Rusland. Heel veel lokale mogelijkheden heeft een lokaal bestuur niet, maar dit zou een stad als Antwerpen perfect kunnen doen.

Uit de cijfers die we opvroegen blijkt dat we ongeveer 5.000 Oekraïners opvangen via private initiatieven en dat we als stad in noodopvang ongeveer 700 mensen opvangen. Dat is uiteraard goed en geeft onze steun weer aan de Oekraïense bevolking. Een extra symbolische vorm van steun kan zijn om de zusterband aan te gaan met een Oekraïense stad.

Vriendschap ondanks agressie

De burgemeester gaf in maart al aan dat hij niet van plan bent om de zusterband met de Russische stad te verbreken. Maar zette wel de lopende initiatieven stil en startte er geen nieuwe op te starten. Dat bleek ondertussen ook uit een collegiaal schrijven aan Sint-Petersburg, waarin de agressie in Oekraïne veroordeeld wordt en de lopende projecten bevroren.

Een half jaar na onze oproep willen we deze graag herhalen, want ook de bedrijfswereld trad ons ondertussen bij. Eind september pleitte ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) om onmiddellijk de zusterband te verbreken en werk te maken van een zusterband met een Oekraïense stad. Dat lijkt ons een ongelofelijk sterk signaal te zijn.

Daarom legde onze CD&V fractie voor op de gemeenteraad van oktober:

  • De gemeenteraad stopt de zusterband met Sint-Petersburg
  • De gemeenteraad geeft het college de opdracht om een zusterband aan te gaan met Oekraïense stad die gedeelde eigenschappen heeft met Antwerpen. Er wordt bij voorkeur gekeken naar Odessa.

Helaas veegde burgemeester De Wever dit gewoon van tafel. Hij hoopt snel terug de vriendschapsband te kunnen aanknopen met het Russische volk.

Geef een reactie