JONG CD&V pleit voor investeringen voor straatatleten

De Ronde van Vlaanderen het voorbije weekend was een hoogfeest voor de topsport in Antwerpen. Topsport die  jongeren inspireert om te sporten, over sportdisciplines heen. JONGCD&V Hoboken pleit daarom voor het plaatsen van openbare multifunctionele fitnesstoestellen, oftewel calisthenicsparken. Deze laagdrempelige sportdicipline laat sporters toe om heel divers te trainen en zal zo het enorme potentieel dat leeft bij straatatleten in Antwerpen optimaal doen renderen en Antwerpen dé Capital of Sports maken.

JONG CD&V Hoboken trekt aan de alarmbel. De sportinfrastructuur in Hoboken hinkt achterop en ondanks herhaaldelijke voorstellen van sporters aan de bevoegde schepen werden nog geen stappen genomen richting het plaatsen van calisthenics parken, in tegenstelling tot in het naburige Wilrijk. Als reactie hierop heeft een grote groep sporters zich verenigd onder de noemer ‘Capital of Sport’ en vraagt ze allereerst om nieuwe calisthenicsparken in Hoboken.

Woensdagmiddag kwam een groep straatatleten samen aan het enige sportpark in het district Hoboken om aan te tonen hoe weinig gratis sportfaciliteiten er zijn. Naast het feit dat ze verplicht waren om dit sportpark, dat plaats biedt  voor 3 mensen, zullen ze dit moeten delen met 20 mensen. Ze hopen dat het meer meevalt, want bij vorige trainingen ondervonden ze ook nog andere problemen. Ze werden nat van de regen, vuil door de modder en belemmerd door het gebrek aan verlichting.

“Over 5 jaar spreken ze in Antwerpen niet meer enkel over de pleintjes waar Moussa Dembele en Radja Nainggolan groot werden, maar ook over de calisthenicsparken waar de basis werd gelegd voor gouden medailles op de Olympische spelen.”
– Hugo Quintelier (19jaar, Hoboken)

De Antwerpse straatatleten vinden dat de stad hen aan het verwaarlozen is. In tegenstelling tot vele grote steden, zijn er in Antwerpen maar enkele plaatsen waar je gratis kan trainen en zelfs die plaatsen beschikken over talloze beperkingen. Een gemiste kans volgens Hugo Quintelier, zelf ook straatatleet, “deze openbare toestellen geven enorm veel kansen aan jongeren om hun sportieve talenten te ontplooien, in tegenstelling tot dure fitnessabonnementen. Over 5 jaar spreken ze in Antwerpen niet meer enkel over de pleintjes waar Moussa Dembele en Radja Nainggolan groot werden, maar ook over de calisthenicsparken waar de basis werd gelegd voor gouden medailles op de Olympische spelen.”

In elk geval zullen de Antwerpse sporters niet bij de pakken blijven zitten en zullen ze nog verscheidene sensibiliseringscampagnes organiseren.

Geef een reactie