Voorzitterswissel in Antwerpen: Jan Braeckmans voorzitter Antwerpse CD&V, Pieter De Cock voorzitter JONG CD&V Antwerpen

Jan Braeckmans (31) is de nieuwe voorzitter van CD&V in de stad Antwerpen. Hij was de enige kandidaat om Ariane Van Dooren op te volgen.

49 leden brachten hun stem uit. Van hen stemde 87,5% voor Jan Braeckmans, die advocaat is en lid van de districtsraad in Antwerpen. Hij moet zijn partij vanuit de oppositie weer vormgeven. “Onze nieuwe rol in de oppositie geeft ons de kans om onze werking helemaal te herdenken, en zaken die evident leken constructief in vraag te stellen”, zegt Jan Braeckmans.

Oranje hesjes

De nieuwe voorzitter liet ook oranje hesjes maken, die de CD&V’ers kunnen dragen wanneer ze hun politieke boodschap uitdragen in de stad. “We moeten de komende jaren zichtbaarder aanwezig zijn, zowel op straat als in het maatschappelijke debat”, zegt de nieuwe voorzitter.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen vorig jaar was Kris Peeters nog lijsttrekker voor CD&V. Inmiddels is de ex-minister naar het Europees Parlement vertrokken. Hoe vergaat het de Antwerpse CD&V in het post-Peeters-tijdperk? “Goed, want Kris Peeters heeft onze werking gevoelig verbeterd en onze afdeling verjongd”, zegt Jan Braeckmans. “Acht van onze zeventien mandatarissen zijn jongeren.”

Waar staat de christendemocratie vandaag nog voor? “Voor ons telt elke mens”, zegt Jan Braeckmans. “We willen ook dat mensen elkaar ontmoeten. In dat verband vind ik het bijvoorbeeld jammer dat er op Nieuw Zuid te weinig echte ontmoetingsplaatsen zijn en dat er op Luchtbal amper kleinhandel is. Het is ook heel jammer dat er zo sterk is gesneden in de stedelijke cultuursubsidies.

CD&V Antwerpen heeft dit weekend ook een nieuwe jongerenvoorzitter gekozen. Merksems districtsraadslid Pieter de Cock kreeg 100% van de stemmen achter zich en volgt Thijs Van den Brande op die provinciaal jongerenvoorzitter werd.

Lees meer in de Gazet Van Antwerpen

Geef een reactie