In het biodiversiteitsverhaal hebben bijen een belangrijke rol als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven door een gebrek aan voedsel in onze steden en gemeenten. Tijdens de week van de bij wil JONGCD&V aandacht vragen voor een voldoende divers aanplantingsbeleid in alle districten van Antwerpen. Dit doen we door het gooien van zaadgranaten. Deze kleine kleibommetjes bevatten een heleboel inheemse voedselrijke bloemen.
De zaadgranaat als biodiversiteitsbom
Thijs Van den Brande, lid van het bijzonder comité van de stad Antwerpen en zelf ook imker, legt uit: “In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet een kwestie van meer imkers en bijen in onze stad te krijgen, maar juist om voldoende voedsel te voorzien voor alle bijen die er al zijn. Zowel de honingbijen en vooral ook de wilde bijen. In het district Wilrijk wordt bijvoorbeeld al een heel bewust aanplantingsbeleid gevoerd om ervoor te zorgen dat alle bomen die geplant worden ook heel wat voedsel bieden voor onze zoemende vrienden. Maar op andere plaatsen kiest men nog steeds voor de standaard oplossingen.”
Helaas, want zonder bijen bijvoorbeeld geen heerlijke aardbeien, sappige appels, mooie bloesems, … . Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit en ook groenten zoals courgettes, paprika’s, … . Deze zouden verdwijnen zonder de bij.
David Monjaerts, lid van JONGCD&V Berchem gaat verder: “Daarom maakten we zaadgranaten, kleine bommetjes van klei en potgrond vol met zaden van voedselrijke bloemen. Eenvoudig en leuk om zelf te maken en die verspreiden we op verschillende plaatsen in de stad waar het helaas nog soms een monotone gras- of zandvlakte is. En in tegenstelling tot ander werptuig zijn deze zaadgranaten een meerwaarde voor elke Antwerpenaar.”
Do it yourself:
Zelf een zaadgranaat maken en de biodiversiteit boosten? DAT KAN!
Ingrediënten nodig? De eerste 20 deelacties op onze Facebookpagina ontvangen van ons een pakketje met alle ingrediënten voor geslaagde zaadgranaten! Post zeker ook je eigen ontwerp online.